فرض کنید که شما در روز 3 ساعت کار میکنید و 300,000 تومان درآمد دارید. اگر بخواهید روزی 1,000,000 تومان درآمد داشته باشید، باید روزی 10 ساعت کار کنید. افزایش تایم کاری عواقبی هم دارد. انرژی زیادی مصرف میکنید، نیاز به تامین انرژی بیشتری پیدا میکنید و در صورت عدم تامین انرژی مریض میشود. این تعریف اورکلاک هست.
در مرحله اول با CPU شروع میکنیم. پردازنده کامپیوتر شما روی فرکانس مشخصی کلاک شده و کار میکند.
مینیموم و ماکسیموم فرکانس پردازنده، عدد مشخصی است. اگر پروفایل پردازنده شما استاندارد باشد، تولید گرما و مصرف انرژی قطعه نیز استاندارد خواهد بود و در صورتی که برای قطعه پروفایل اورکلاک تعریف کنید،باعث افزایش گرما و توان مصرفی میشود در جدول زیر تفاوت پروفایل اورکلاک و استاندارد Core-i9 12900k را میتوانید مشاهده کنید:
توان مصرفی
فرکانس هسته E
فرکانس هسته P
125W
2.4 GHz
3.2 GHZ
BASE
241W
3.9 GHZ
5.2 GHZ
BOOST
قابلیت اوکلاک هر قطعه
همین اول کار به شما می گویم که هر قطعه ای قابلیت اورکلاک را ندارد و تعداد قطعات محدودی قابلیت اورکلاک را دارند. برای مثال اگر دقت کرده باشید، روی باکس اکثر پردازنده ها نوشته UNLOCKED وجود دارد. این به این معنی است که میتوان این پردازنده را اورکلاک کرد.
کلاک پردازنده دو المان اصلی دارد: 1 -سرعت کلاک 2 -ضریب کلاک
این دو ویژگی را می توان در بایوس یا EEFI مادربرد خودتان پیدا کنید. بهترین و استاندارد ترین روش تغییر فرکانس قطعه، افزایش هر دو المان ذکر شده است. نحوه محاسبه فرکانس هم به این شکل است:
فرکانس: ضریب کلاک × سرعت کلاک
البته راه های دیگری بر ای اورکلاک وجود دارد. مانند استفاده کردن از نرم افزار های تحت ویندوز.
اورکلاک چیست؟ مزایا و معایب این عمل خطرناک!
مزایای اورکلاک
اورکلاک کردن به این معناست که سرعت و کارایی قطعه های مشخصی را بیشتر کنیم. اصطلاحا ضریب کاراییشون را بالا میبریم. شما می توانید با خرید قطعات کمی پایین تر و اورکلاک کردن قطعات، سرعت و کارایی را بالا برده و در هزینه ها صرفه جویی کنید. البته اورکلاک نکات و محدودیت هایی دارد که در صورت رعایت نکردن منجر به ضرر مالی یا ضررهای دیگری میشوید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
معایب اورکلاک
همانطور که متوجه شدید اورکلاک مزایای خوبی دارد ولی در کنار این مزایا، معایب فوق بزرگی هم دارد! مهمترین و اصلی ترین عیب اورکلاک این است که اگر اورکلاک کنید در هر صورت باعث کاهش عمر قطعه میشود.
علت کاهش عمر هم افزایش دما است که اگر به صورت صحیح کنترل نشود، باعث داغ کردن بیش از حد و حتی شاید سوختن قطعه شود! پس باید هنگام اورکلاک ابتدا از یک متخصص مشاوره گرفته و سپس تجهیزات مورد نیاز را تهیه کنید. برای مثال دمای عادی پردازنده زیر 70 درجه سانتیگراد است.
در صورت تعریف پروفایل اورکالک دمای پردازنده بین 90 تا 100 درجه خواهد شد و این دما با خنک کننده خود پردازنده کاهش پیدا نمی کند و شما به خنک کننده های آبی نیاز پیدا می کنید.
دومین عیب بزرگ اورکلاک باطل شدن گارانتی است. اگر شما قطعه ای خریده باشید که نو هست، یا از گار انتی شرکتی چند ماه باقی مانده، ترجیحا اورکلاک نکیند. چون اگر احیانا قطعه خراب شود، شرکت گارانتی قبول نمی کنند. ولی اگر گارانتی برایتان مهم نباشد، می توانید از این عیب چشم پوشی کنید.
اورکلاک کارت گرافیک
برای یک گیمر یا تدوینگر یا هر کسی که از کارت گرفیک استفاده زیادی میکند، اورکلاک کردن پردازنده تاثیر زیادی ندارد، ولی اورکلاک کردن کارت گرافیک باعث بهبود تصویر و سرعت رندرینگ می شود. برای اورکلاک کردن کارت گرافیک هم میتوانید از نرم افزار های خود شرکت سازنده استفاده کنید و لذت گیم بازی کردن را ببرید!
جمع بندی کلی
به طور کلی نمی توان ایرادی برای اورکلاک کردن گرفت. ولی باید هنگام اورکلاک کردن به چند نکته گفته شده توجه کنید تا بتوانید بهترین عملکرد قطعه تان را مشاهده کنید. در صورت اورکلاک به هیچ وجه از خنک کننده های بادی استف اده نکنید و سعی کنید از خنک کننده آبی کمک بگیرید. اورکلاک عمل پر ریسکی است پس حتما با آرامش و حوصله انجام دهید.