خطای دی ان اس (DNS Error) عموما به دلیل عدم توانایی سیستم در پیدا کردن IP مربوط به دامنه مورد نظر ما است، و به همین دلیل ما با خطای دی ان اس مواجه می شویم که این اخطار ممکن است، “dns_probe_finished_nxdomain” یا “dns server is not responding” باشد. که در این مقاله قصد داریم که روش های رفع خطای دی ان اس (DNS Error) را به شما بگیم. در زیر به صورت خلاصه این هشت قدم برای رفع خطای دی ان اس (DNS Error) را ارائه داده ایم و در ادامه در مورد هرکدام توضیحات بیشتری خواهیم داد.
- راه اندازی مجدد (restart) مودم یا روتر
- راه اندازی مجدد (restart) نرم افزار یا سیستم در حالت safe mode
- عوض کردن مرورگر یا دستگاه خود
- متوقف کردن فایروال (firewall) و آنتی ویروس (antivirus)
- پاک کردن کش دی ان اس (flush DNS cache)
- غیرفعال کردن کانکشن های دیگر
- آپدیت نگه داشتن تمام درایو ها و آداپتور ها
- چک کردن تنظیمات DNS و عوض کردن آدرس دی ان اس سرور (DNS server)
1_ راه اندازی مجدد (restart) مودم یا روتر
کار نکردن درست یک مودم یا یک روتر می تواند یکی از دلایلی باشد که سرور DNS نتواند به درستی به درخواست ما پاسخ دهد و باعث از کار افتادن اتصال ما شود. به همین دلیل باید مودم یا روتر خود را restart کنیم تا حافظه پنهان یا همان DNS cache آن پاک شود و به احتمال زیاد مشکل سرور های DNS را برطرف کند.
برای ری استارت کردن باید دکمه پاور روتر یا مودم خود را فشار دهید و یا کابل برق آن را از پریز برق جدا کنید. قبل از فشار دادن مجدد دکمه پاور برای راه اندازی مجدد، حداقل 30 ثانیه صبر کنید.
اگر راه اندازی مجدد مودم یا روتر کار نمی کند، سعی کنید آن را به تنظیمات پیش فرض خود برگردانید. و همچنین بررسی کنید که Firmware مودم یا روتر شما آپدیت باشد.
2_ راه اندازی مجدد (restart) نرم افزار یا سیستم در حالت safe mode
گاهی مواقع خارج از شدن از مرورگر برای چند دقیقه و دوباره وارد شدن به آن ممکن است مشکل خطای دی ان اس (DNS Error) ما را رفع کند. همچنین ما میتوانیم کامپیوتر یا موبایل خودمان را ری استارت کنیم، در صورتی که restart کردن ساده، مشکل ما را حل نکرد باید در حالت ایمن (safe mode) این کار را انجام دهیم، تا عملکرد های اضافی که ممکن است بر روی سیستم ما تاثیر بگذارد را غیرفعال کنیم.
برای این که در ویندوز در حالت safe mode سیستم را ری استارت کنیم می توانیم از روش های زیر استفاده کنیم.
- به قسمت start menu رفته و دکمه Power را انتخاب می کنیم و با نگه داشتن کلید Shift، گزینه Restart را انتخاب می کنیم تا سیستم ما ری استارت شود.
- سپس در هنگام بالا آمدن مجدد ویندوز وارد صفحه ی Choose an option شده و در آن صفحه بر روی گزینه Troubleshoot -> Advanced options کلیک می کنیم.
- در مرحله بعد با انتخاب گزینه Startup Settings، وارد صفحه دیگری شده و بر روی گزینه Restart کلیک می کنیم.
- هنگام ری استارت شدن کلید F5 را نگه می داریم و سپس گزینه Safe Mode with Networking را انتخاب می کنیم. و منتظر می مانیم تا سیستم ما Restart شده و در حالت safe mode بالا بیاید.
اگر از سیستم عامل مک استفاده می کنید، باید از طریق مراحل زیر این کار را انجام دهید.
- از طریق Apple menu سیستم خود را Shut down کرده و به مدت حدود 10 ثانیه صبر کرده.
- سپس مجدد سیستم را روشن کرده و همزمان با روشن شدن کلید Shift را نگه داشته، تا زمانی که صفحه login را مشاهده کنید.
اگر اتصال شبکه شما در حالت ایمن (safe mode) کار میکند، به این معنی است که ممکن است نرمافزار شخص ثالث (third-party) مشکل « DNS server not responding» را ایجاد کند. برای حل این مشکل، باید آن برنامه را درون سیستم خود پیدا کرده و حذف کنید.
3_ عوض کردن مرورگر یا دستگاه خود
در صورتی که روش های بالا برای شما کار نکرد و خطای دی ان اس (DNS Error) همچنان وجود داشت، می توانید با عوض کردن سیستم و یا تغییر مرورگر خود، امتحان کنید که ببینید مشکل از مرورگر یا سیستم بوده یا چیز دیگر.
درصورتی که سیستم خود را تغییر دادید سعی کنید که از اینترنت یکسان که سیستم دیگر شما به آن متصل بوده است استفاده کنید و به سعی کنید که به همان سایت مدنظر که با آن مشکل داشته اید با دیوایس دیگر دسترسی پیدا کنید.
اگر دستگاه دوم می تواند با استفاده از همان شبکه به صفحه وب دسترسی پیدا کند، پس مشکل از دستگاه اصلی شماست.با این حال، اگر هنوز نمیتوانید با سایر دستگاه های متصل به همان شبکه از وب سایت بازدید کنید، ممکن است مشکل از روتر شما باشد. استفاده از کانکشن های دیگر مانند استفاده از اینترنت موبایل، می تواند به اطمینان ما نسبت به اینکه مشکل قطع اتصال مربوط به سایت مقصد ما نیست.
همچین در مورد مرورگر، اگر مرورگر پیش فرض ما به فرض مثال Mozilla Firefox است، سعی کنید از مروگر ها دیگر مانند Google Chrome و Microsoft Edge برای دسترسی به سایت مدنظر استفاده کنید.
اگر همچنان این روش فایده ای نداشت، مرورگر پیشفرض خود را به جدیدترین نسخه بهروزرسانی کنید یا آن را دوباره نصب کنید. با این حال، اگر همچنان با پیام “DNS server not responding” روبرو شدید، مرورگر منبع خطای دی ان اس (DNS Error) نیست.
4_ متوقف کردن فایروال (firewall) و آنتی ویروس (antivirus)
هدف برنامه های آنتی ویروس و فایروال محافظت از دستگاه شما در برابر نرم افزارهای مخرب است. با این حال، این ابزارها می توانند اتصال اینترنت شما را نیز مسدود کنند. به همین دلیل سعی کنید به طور موقت آنتی ویروس و برنامه های فایروال خود را غیرفعال کنید تا بررسی کنید که آیا آنها دلیل خطای دی ان اس (DNS Error) هستند یا نه.
پس از غیرفعال کردن برنامه های آنتی ویروس و فایروال خود، عیب یابی شبکه را مجددا اجرا کنید و وب سایت مد نظر خود را دوباره از مرورگر خود باز کنید. اگر با این کار مشکل حل شد، قبل از فعال کردن مجدد آنتی ویروس و فایروال، آن ها را به روز رسانی یا پیکربندی مجدد کنید.
5_ پاک کردن کش دی ان اس (flush DNS cache)
وبسایت هایی که عمدتا ما زیاد از آن ها بازدید می کنیم در حافظه DNS ذخیره شده یا به اصطلاح (cache) می شوند به این دلیل که هنگامی که دوباره می خواهیم آن سایت را باز کنیم فرایند بارگذاری سریعتر انجام شود. اگر میخواهید به یک سایت ذخیرهشده در حافظه پنهان (cache) دسترسی پیدا کنید که آدرس IP آن اخیرا بهروزرسانی شده است، ممکن است یک پیام خطا دریافت کنید. پاک کردن کش (Flush DNS Cache) مرورگر یا سیستم خود ممکن است که مشکل را برطرف کند.
6_ غیرفعال کردن کانکشن های دیگر
یکی دیگر از راه حل ها برای رفع DNS Error غیرفعال کردن اتصالات غیر استفاده ای است که در سیستم ما وجود دارد.
برای غیرفعال کردن این کانکشن ها در ویندوز از طریق زیر میتوانیم، این کار را انجام دهیم.
- با سرچ Control Panel در سرچ بار ویندوز به بخش Network and Internet رفته و سپس به بخش Network and Sharing Center
- در مرحله بعد از قسمت ستون چپ روی گزینه Change adapter settings کلیک می کنیم.
- سپس صفحه Network Connections برای ما نشان داده خواهد شد. در این صفحه با راست کلیک کردن بر روی Local Area Connection و سایر کانکشن های دیگری که استفاده نمی کنید، می توانید گزینه Disable را انتخاب کنید و آن اتصالات را غیر فعال کنید.
در سیستم عامل مک هم می توانیم از این روش زیر این کار را انجام دهیم.
- Apple menu -> System Preferences -> Network
- انتخاب اتصالات غیراستفاده از قسمت سمت چپ و سپس کلیک بر روی علامت منفی (-) برای غیرفعال کردن آن ها.
پس از این که تمام اتصالات مدنظر خود را غیرفعال کردید، یکبار سیستم خود ری استارت کرده تا تغییرات اعمال شود و سپس بررسی کنید که آیا به وب سایت مدنظر خود دسترسی دارید و خطای DNS error رفع شده است یا خیر.
7_ آپدیت نگه داشتن تمام درایو ها و آداپتور ها
دوباره بررسی کنید که همه نرم افزارها، آداپتورهای شبکه و درایوها به روز هستند. اگر بهروزرسانیهای مهمی وجود دارند که باید تکمیل شوند، آنها را اجرا کنید و سپس مرورگر خود را راهاندازی مجدد کنید.
8_ چک کردن تنظیمات DNS و عوض کردن آدرس دی ان اس سرور (DNS server)
اگر بعد از راه حل های قبلی امکان دسترسی به وب سایت همچنان برای شما وجود ندارد، سعی کنید آدرس سرور DNS خود را تغییر دهید.
شبکه های خانگی به گونه ای پیکربندی شده است که آدرس سرور DNS را به طور خودکار از ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) دریافت کنند. با این حال، اگر سرور (DNS) دی ان اس، ISP شما پاسخ نمی دهد، ممکن است که DNS Server پیکربندی شده، نادرست باشد یا وجود نداشته باشد، و به همین دلیل سرویس اینترنت نیز از کار می افتد.
برای حل موقت این مشکل، تنظیمات DNS خود را باید تغییر دهید و از آدرس DNS Serverهای دیگری استفاده کنید. انجام این کار به مرورگر شما اجازه می دهد تا همچنان بتواند هر وب سایتی را در اینترنت بارگیری کند.
خوشبختانه DNS server های رایگان بسیاری وجود دارد که شما می توانید از آن ها برای پیکربندی تنظیمات DNS خود استفاده کنید.
برای راه اندازی سایر سرورهای DNS در ویندوز، مراحل زیر را دنبال کنید:
- با سرچ ncpa.cpl در بخش سرچ بار ویندوز به بخش Network Connections بروید.
- با راست کلیک بر روی کانکشنی که به آن متصل هستید بر روی گزینه Properties کلیک کنید.
- در پنجره Properties بر روی گزینه Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) دوبار کلیک کنید.
- در پنجره جدید که باز شده است تیک گزینه Obtain DNS server address automatically فعال کرده و سپس آدرس DNS server مدنظر خود را وارد کرده و در آخر برروی گزینه OK کلیک کنید.
در سیستم عامل مک هم می توانید از طریق زیر عمل کنید.
- Apple menu -> System Preferences –> Network
- انتخاب شبکه ای که به آن متصل هستید و کلیک بر روی Advanced -> DNS
- سپس کلیک بر روی کلید + برای اضافه کردن DNS server مدنظر خود و سپس انتخاب گزینه Apply و بعد OK
در این مقاله به این پرداختیم که چگونه می توان هنگام مشاهده خطای دی ان اس یا همان DNS Error که به صورت پیام های مختلف ممکن است ظاهر شود، آن ها را رفع کنیم و به صورت کلی برای رفع DNS Error می توان از یکی از مواردی که در بالا گفته شد، خطای DNS Error را برطرف کرد، و احتمال مشاده مجدد DNS Error بعد از انجام موارد بالا بسیار کم است.