تفاوت اکتیو و پسیو در شبکه چیست؟ معرفی انواع تجهیزات و خدمات Active و Passive
اکتیو و پسیو در شبکه جزو کلماتی هستند که شاید بتوان گفت افرادی که اهل حوزه شبکه و کامپیوتر هستید تا کنون این واژه ها را در زمینه کاری خودشان شنیده باشند. کلمه Active در لغت به معنای فعال و کلمه Passive به معنی منفعل یا غیر فعال است ولی مفهوم این دو کلمه متضاد در قلمرو کامپیوتر و شبکه چه میتواند باشد؟ به چه علت این دو کلمه از طرف مهندسان شبکه بسیار شنیده میشود؟ تفاوت این دو عبارت در چیست؟
دعوت میکنیم پاسخ این سوالات را با خواندن ادامهی این مقاله در آکادمی مستر خطیب دریافت کنید.
پسیو و اکتیو شبکه چیست؟
پسیو و اکتیو دو واژه و مفهوم کاربردی و جامع در دنیای شبکه هستند و میتوان گفت که بخش های مختلف و مراحل ساخت یک شبکه زیر مجموعه یکی از این دو اصطلاح قرار میگیرند. این دو عبارت با اینکه با یکدیگر متضاد و متفاوت هستند ولی مکمل و کامل کننده هم نیز میباشند. در واقع اکتیو و پسیو یک شبکه کامپیوتری را تشکیل میدهند و هر کدام برای خود تجهیزات و خدمات متفاوت و مخصوصی دارد. یعنی در بازار شبکه، کسانی که پسیو کار میکنند خدماتی ارائه میدهند که مکمل خدمات اکتیو کاران است ولی در عین حال متفاوت نیز میباشد.
تفاوت اکتیو و پسیو در شبکه
برای اینکه بتوانید خدمات و تجهیزات پسیو شبکه را از اکتیو شبکه تشخیص دهید، باید به یک سوال مهم پاسخ دهید:
آیا این کار یا ابزار، نقشی در تولید و یا تقویت جریان الکتریکی / الکترونیکی عبوری از شبکه را دارد؟
اگر پاسخ این سوال بله بود، شما با ابزار آلات و خدمات اکتیو طرف هستید. اگر به این سوال جواب خیر داده شد، پس تجهیزات یا سرویس شما پسیو میباشد.
پس در نتیجه به تجهیزات و خدماتی که باعث تولید یا ارتقاء جریان عبوری از شبکه میشوند تجهیزات و خدمات اکتیو و به تجهیزات و خدماتی که هیچ تاثیری بر روی این فرایند ندارند باعث تولید و تقویت جریان نمیشوند تجهیزات و خدمات پسیو میگویند.
تجهیزات پسیو شبکه
با کمی فکر کردن احتمالاً اولین ابزاری که در دسته پسیو شبکه قرار میگیرد را پیدا کنید؛ بله! کابل شبکه!
کابل های شبکه که انواع مختلفی نیز دارند، جزو دسته پسیو به حساب میآیند. زیرا بر روی تقویت و تولید جریانی که از خود عبور میدهند تاثیری ندارند. البته ابزارآلات دیگری نیز هستند که در گروه پسیو شبکه قرار میگیرند که در ادامه با برخی از آنها آشنا میشویم:
- انواع کابل و سیم
- داکت ها
- کیستون شبکه
- پچ پنل ها
- پچ کورد ها
و…
خدمات پسیو شبکه
با انجام خدمات پسیو شبکه شما پر اهمیت ترین بخش ساخت یک شبکه یعنی راه اندازی زیر ساخت شبکه است را انجام دادهاید. در این مرحله متخصص شبکه شروع به طراحی اصولی زیرساخت لازم میکند. پس از آن، نقشهای که طراحی کرده است را در سازمان به اجرا در میاورد و کار ساخت شبکه را تا ابتدای مرحله کانفیگ و پیکربندی پیش میبرد. برای اینکه با موارد بیشتری از مرحله پسیو آشنا شوید بهتر است این لیست را مطالعه کنید:
- طراحی نقشه شبکه
- نصب رک
- آماده سازی اتاق سرور
- نصب دوربین مداربسته تحت شبکه
- کابل کشی تلفن، شبکه، برق و UPS و…
- نصب پریز
- نصب تجهیزات هوشمند سازی
- نصب فیزیکی تجهیزاتی مثل سوئیچ و روتر و سرور و…
- نصب داکت
و…
پس از آن، پروژه وارد قسمت اکتیو میشود.
تجهیزات اکتیو شبکه
همانطور که گفته شد، ابزارها و وسایلی که جریان درون شبکه را تولید یا بازتولید کنند، تجهیزات اکتیو شبکه هستند. این تجهیزات اغلب به برق وصل میشوند تا وظیفه خود را انجام دهند. از تجهیزات اکتیو میتوان موارد زیر را نام برد:
- سوئیچها که وظیفهی انتقال داده بین دو دستگاه را برعهده دارند
- مودم ها و روتر ها
- فایروال ها
- انواع هاب
- اکسس پوینت
- انواع تجهیزات بی سیم
- دوربین های مداربستهی تحت شبکه
- کارت های شبکه
و…
خدمات اکتیو شبکه
خدمات اکتیو شبکه را میتوان روح و جان دادن به ابزارها و تجهیزات بی جان پسیو شبکه دانست. پس از اینکه بستر شبکه در سازمان آماده شد و زیرساخت به تجهیزات مورد نیاز خود مجهز شد، نوبت به خدمات و تجهیزات اکتیو میرسد. در این مرحله مهندس شبکه دست به کار شده و پس از اینکه نرم افزارهای مورد نیاز را تهیه کرد، به راه اندازی آنها و کانفیگ یا پیکربندی شبکه مشغول میشود. در نهایت فرایند پیکر بندی و تنظیمات یوزر ها را به انجام میرساند.
نتیجه گیری
اکتیو و پسیو در شبکه همانند دو بال برای شبکه هستند. بدون وجود یکی از این ارکان، شبکه ای کارآمد نخواهیم داشت. برای ساخت یک شبکه صحیح که بتواند نیاز های یک سازمان را به درستی برطرف کند، باید هم بخش اکتیو پروژه و هم بخش پسیو آن به درستی اجرا شوند. ضعیف بودن هر کدام باعث بروز اختلال در دیگری و در نهایت، باعث تداخل در شبکه خواهد شد. پس هیچ یک را بر دیگری ارجح ندانید و سعی کنید همواره هر دو قسمت را به طور صحیح پیش ببرید.
اگر میخواهید مفاهیم پسیو و اکتیو را به صورت کاملاً کاربردی توسط متخصص شبکه، امیر حسین خطیب یاد بگیرید، به طوری که از این به بعد به راحتی بتوانید این دو قسمت مهم و کلیدی از پروژه های خود را با موفقیت و حرفهای به انجام برسانید، پیشنهاد میکنیم حتماً به صفحهی دوره آموزشی شبکه و نتورک سر بزنید و از قسمت جلسات دوره، سر فصل های قدم اول و دوم که مربوط به آموزش صفر تا صد پسیو و اکتیو در شبکه هستند را مطالعه نمایید. توصیه میکنیم حتماً در این دوره کاربردی و مناسب برای بازار کار امروزی شرکت کنید تا با این سرمایه گذاری ارزشمند روی خود، راه رشد و توسعهی حرفه و تخصص خودتان را بپیمایید و جزو نفرات برتر حوزه شبکه در ایران شوید.
در نهایت از شما بابت همراهی با سایت مستر خطیب متشکریم. تیم مستر خطیب در کنار شماست تا به شما در تبدیل شدن به یک مهندس شبکه کمک کند. پس اگر پرسشی در مورد اکتیو و پسیو در شبکه داشتید حتماً در بخش نظرات این مقاله با ما به اشتراک بگذارید. سپاس.
دیدگاهتان را بنویسید