فیبر نوری یا کابل شبکه؟ + “توضیحات ویدئویی جامع” [کاربرد، مزایا و معایب]

فیبر نوری و کابل شبکه

تفاوت فیبر نوری و کابل شبکه چیست؟ برای کابل کشی یک محیط اداری، متخصصان شبکه کدام کابل را پیشنهاد می‌کنند؟ اگر شما هم بین دو گزینه کابل فیبر نوری و کابل شبکه سردرگم هستید و نمی‌دانید کدام مورد مناسب شماست، حتماً این مقاله از مستر خطیب را بخوانید تا پاسخ سوالات خود را پیدا کنید.

برای درک بهتر تفاوت فیبر نوری و کابل شبکه بهتر است ابتدا از ویژگی های هر کدام شروع کنیم.

کابل شبکه LAN

ویژگی های کابل شبکه

کابل های شبکه یا LAN از جنس فلز مس هستند و به وسیله 4 جفت سیم درون خود، وظیفه حمل داده و اطلاعات را با جریان الکتریکی بر عهده دارند. دو جفت سیم این کابل دیتا را ارسال و دو جفت سیم دیگر آن را دریافت می‌کنند.

کابل های LAN از ابتدا برای شبکه کردن دو کامپیوتر یا چند سیستم در یک محل استفاده می‌شدند و به همین دلیل با نام کابل شبکه معروف شدند. این کابل ها انواع مختلفی دارند که کابل های CAT 6 و CAT 5 E از معروف ترین مدل های این کابل هستند که سرعت مطلوبی هم ارائه می‌دهند.

عموماً افراد از سرعت کابل شبکه انتظارات بالایی ندارند و معتقدند کابل های شبکه سرعت پایین تری در مقایسه با کابل های فیبر نوری دارند. غافل از اینکه کابل های شبکه نیز با پیشرفت تکنولوژی روز به روز ارتقا یافتند. به طوری که امروزه ما در نسل های جدید کابل های شبکه مانند کابل های گیگابیت اترنت، سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه را تجربه می‌کنیم.

به نظر می‌رسد این مقدار توضیحات در مورد کابل شبکه برای این مقاله کافی باشد. اگر مشتاق هستید اطلاعات بیشتری در مورد کابل شبکه به درست آورید، حتماً مقاله کابل شبکه را مطالعه کنید و در صورتی که سوالی در مورد این موضوع داشتید، حتماً در بخش کامنت‌ها برایمان بنویسید تا متخصصان ما در سریع ترین زمان ممکن پاسخ تخصصی خود را ارائه دهند.

ویژگی های کابل فیبر نوری

کابل های فیبر نوری همانطور که از اسمشان مشخص است، انتقال دیتا را به وسیله نور و با سرعت نور انجام می‌دهند که معمولاً سرعت بیشتری نسبت به کابل های LAN دارند. کابل فیبر نوری درون خود دارای رشته های بسیار نازک و شیشه‌ای می‌باشد که غلافی دور این رشته ها پیچیده شده تا نور درون آنها در مسیر خود بدون هیچ مشکلی حرکت کند.

فیبر نوری در دو نوع چند حالته و تک حالته عرضه می‌شود. نوع تک حالته آن نازک تر است و اطلاعات را توسط نور لیزر منتقل می‌کند و قیمت بیشتری نسبت به نوع چند حالته دارد. فرایند انتقال دیتا در نوع تک حالته کابل فیبر نوری، به دلیل انرژی بالای پرتو های لیزری سریع تر است. در کل کابل های فیبر نوری، داده ها را با سرعتی بین 10 مگابیت تا 10 گیگابیت منتقل می‌کنند.

تفاوت های فیبر نوری با کابل شبکه

حال که با ویژگی های هر کدام از کابل‌ها آشنا شدید، نوبت این است که به تفاوت فیبر نوری و کابل شبکه بپردازیم.

اختلال پذیری فیبر نوری و کابل شبکه

یکی از موارد تفاوت فیبر نوری و کابل شبکه، آسیب پذیری آنها در مقابل اختلال یا نویز است. کابل های شبکه به دلیل اینکه درون خود جریان الکتریکی را عبور می‌دهند بیشتر مستعد نویز و اختلال و افت سرعت انتقال داده هستند. این درحالی است که نویزها و اختلالات الکتریکی یا الکترو مغناطیسی بر روی نور تاثیری ندارد. بنابراین کابل های فیبر نوری تحت تاثیر این نویزها قرار نمی‌گیرند.

مهندسان شبکه توصیه می‌کنند که در مناطقی که دارای برق فشار قوی هستند یا در مکان هایی که امکان برخورد رعد و برق وجود دارد، بهترین گزینه برای انتقال داده کابل فیبر نوری می‌باشد. پس بهتر است قبل از خرید کابل، محیط خود را با پارامتر هایی که گفته شد بسنجید و بعد از چک کردن سایر تفاوت هایی که در ادامه به آن می‌پردازیم، تصمیمتان را برای خرید کابل بگیرید.

پهنای باند فیبر نوری و کابل شبکه

پهنای باند یا Band Width به این معنی است که یک رسانه ارتباطی، مانند فیبر نوری و کابل شبکه، در لحظه، حداکثر تا چه میزان اطلاعات و دیتا را می‌تواند جابه‌جا کند. هر چه پهنای باند یک رسانه بیشتر باشد، سرعت ارسال و دریافت داده بیشتر است.

کابل های فیبر نوری در مقایسه با کابل های LAN پهنای باند بیشتری دارند و این تفاوت می‌تواند سرعت و رضایت شما را نسبت به روند انتقال دیتا در شبکه خود بیشتر کند.

امنیت در فیبر نوری و کابل شبکه

می‌توان گفت امنیت تقریباً دغدغه تمام افرادی است که با انتقال داده سر و کار دارند. موضوع امنیت در حدی مهم است که امنیت در شبکه یکی از تخصص های لازم و ضروری یک متخصص شبکه به شمار می‌رود. امنیت کابل فیبر نوری و کابل شبکه با یکدیگر متفاوت است.

کابل های شبکه به دلیل ساختار مسی و جریانی که در این ساختار دارند، از امنیت کمتری نسبت به کابل فیبر نوری برخوردار هستند. به عبارتی ضریب امنیتی کابل شبکه کمتر از ضریب امنیتی کابل فیبر نوری می‌باشد. بنابراین هکرها برای ردیابی داده هایی که به وسیله کابل فیبر نوری منتقل می‌شوند کار بسیار دشواری در پیش دارند. این تفاوت به ساختار این دو کابل بر می‌گردد. اگر فکر می‌کنید اطلاعاتی که قصد انتقال آن ها را دارید بسیار مهم هستند و ارزش بالایی دارند، بنابراین بهتر است گزینه فیبر نوری را انتخاب کنید.

امنبت کابل شبکه و کابل فیبر نوری

دشواری نصب کابل فیبر نوری و کابل شبکه

کابل شبکه چون از مس ساخته شده است، وزن بالاتری نسبت به کابل فیبر نوری دارد. این وزن بالا سبب می‌شود که نصب کابل LAN در مقایسه با فیبر نوری برای نصاب زحمت بیشتری داشته باشد. اگر وزن کابلی که استفاده می‌کنید موضوع مهمی برایتان به شمار می‌آید، بهتر است کابل فیبر نوری را در سبد خرید خود قرار دهید.

از طرفی، به دلیل ساختار خشک کابل فیبر نوری، قدرت انعطاف پذیری این کابل بسیار کم است. از این رو برای مکان هایی که نیاز است که کابل را در طول مسیر به مقدار زیاد خم کنید، گزینه فیبر نوری گزینه جالبی به نظر نمی‌رسد. زیرا ممکن است بعداً هزینه های سرسام آوری را برای نگهداری از این نوع کابل متحمل شوید.

سرعت فیبر نوری و کابل شبکه

معمولاً کابل های شبکه به دلیل محدودیت های ساختاری که دارند، سرعتشان پایین تر از کابل های فیبر نوری است (البته همانطور که در بالا اشاره کردیم، کابل های شبکه‌ای هم وجود دارند که سرعت بسیار بالایی ارائه می‌دهند). ولی در کل یکی از مواردی که تفاوت فیبر نوری و کابل شبکه را نشان می‌دهد، سرعت انتقال دیتا می‌باشد. دلیل آن هم یک چیز است؛ سرعت نور!

سرعت نور بیشتر از سرعت جریان الکتریکی است. این سرعت بالا برای انتقال داده های حجیم بسیار کمک کننده است. به علاوه، اگر داده ها باید مسافت طولانی را طی کنند تا به مقصد برسند، کابل فیبر نوری با سرعت بالای خود می‌تواند در زمان شما نیز صرفه جویی کند. البته اگر می‌خواهید انتقال داده را بین دو نقطه با فاصله طولانی انجام دهید باید به سه تفاوت بعدی که در ادامه این مقاله نوشته شده است توجه کنید.

هزینه وصل فیبر نوری و کابل شبکه

همانطور که گفته شد، کابل شبکه از فلز مس ساخته شده است. این فلز جزو فلزات گران قیمت می‌باشد. استفاده از این کابل برای شبکه کردن یک محیط کوچک اداری یا خانگی منعی ندارد و اتفاقاً گزینه خوبی به نظر می‌رسد. ولی می‌توان گفت که در فواصل طولانی، استفاده از این کابل صرفه اقتصادی ندارد. در نتیجه یکی از تفاوت های فیبر نوری و کابل شبکه قیمتشان در مسافت های طولانی است.

البته اگر بخواهید از کابل فیبر نوری استفاده کنید، باید مقداری بیشتر برای لوازم جانبی این کابل هزینه کنید. تعویض کارت شبکه اترنت به کارت شبکه مخصوص فیبر نوری یکی از این لوازم جانبی است که باید انجام بگیرد. در کل بسته به مسافت و شرایط پروژه، این شمایید که با دانستن این موضوعات، تصمیم نهایی را می‌گیرید.

نصب کابل شبکه و فیبر نوری

مصرف انرژی در فیبر نوری و کابل شبکه

منظور از مصرف انرژی، میزان انرژی مورد نیاز برای انتقال داده در شبکه می‌باشد. میزان انرژی کابل های شبکه مصرف میکنند بیشتر از میزان انرژی مصرفی کابل های فیبر نوری می‌باشد. این موضوع باعث شده که مهندسان شبکه برای کابل شبکه حداکثر تا 100 متر فاصله برای انتقال داده را توصیه کنند ولی این عدد برای کابل های فیبر نوری تا 2 کیلومتر توصیه می‌شود. بنابراین مصرف انرژی کمتر برای انتقال داده در فواصل طولانی، برتری کابل فیبر نوری نسبت به کابل شبکه می‌باشد.

هزینه نگهداری فیبر نوری و کابل شبکه

کابل فیبر نوری کابلی خشک و شکننده است و در مقایسه با کابل شبکه انعطاف پذیری بسیار کمتری دارد. این ویژگی آسیب پذیری کابل فیبر نوری را بالاتر می‌برد و به دنبال آن، هزینه های نگهداری از فیبر نوری نیز بیشتر می‌شود. به طوری که اگر این کابل آسیب ببیند، باید کل آن تعویض گردد. پس برای مسافت های طولانی باید به این مورد نیز توجه داشته باشید.

از طرفی، استفاده از کابل فیبر نوری در محیط هایی مثل زیر زمین یا درون آب، اگر بدون محافظت های ویژه صورت بگیرد، باعث از بین رفتن کابل و اختلال در شبکه می‌شود. پس این نکته را نیز به یاد داشته باشید که کابل های شبکه نسبت به مواد شیمیایی مقاومت بالاتری دارند و گزینه مناسب‌تری هستند.

کلام آخر

انتخاب کابل مناسب برای شبکه با دانستن اطلاعات بالا دیگر کار دشواری نیست. فقط کافی است که شما به عنوان مدیر پروژه یا متخصص شبکه، شرایط شبکه خود را با این اطلاعات بررسی کنید تا به بهترین نتیجه ممکن برای شبکه کردن دو کامپیوتر برسید. البته باید میزان بودجه و هدف خود از ساخت شبکه را هم در نظر بگیرید.

در این مقاله از آکادمی مستر خطیب به تعریف ویژگی های فیبر نوری و کابل شبکه پرداختیم و در نهایت به تفاوت های کلیدی کابل های فیبر نوری و شبکه اشاره کردیم. در صورت وجود هر گونه ابهام و سوال حتماً به بخش نظرات این مقاله مراجعه کنید و سوال خود را بپرسید. کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ می‌دهند.

معرفی 5 تا از بهترین نرم افزار های شبیه ساز شبکه های کامپیوتری + لینک دانلود

5network simulator شبیه ساز شبکه

تفاوت اکتیو و پسیو در شبکه چیست؟ معرفی انواع تجهیزات و خدمات Active و Passive

تفاوت اکتیو و پسیو در شبکه - معرفی خدمات و تجهیزات اکتیو و پسیو

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میزان پیشرفت خواندن شما

محصولات

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید